Nieuwsoverzicht Bewaren

Nationale Diabetes Challenge Wierden en Enter richt zich op een fitte vitale toekomst

4 september 2019

WIERDEN/ENTER – Maak de stap naar een gezonde en fitte toekomst en doe mee aan de Nationale Diabetes Challange (NDC). In gemeente Wierden is dit initiatief van de Bas van de Goor Foundation opgepakt door stichting De Welle, de fysiotherapeuten, wandelvereniging Amublare, Praktijkondersteuners Huisarts en enkele andere zorgprofessionals. Doel is om mensen met diabetes richting een gezonder leven en daarmee fijner welzijn te bewegen. “Maar laten we ook benadrukken dat eigenlijk iedereen aan deze challenge kan en mag deelnemen, zodat we ook een preventieve slag kunnen slaan. Denk bijvoorbeeld aan mensen met andere chronische aandoeningen”, duidt Kitty van der Steege van De Welle. Samen met onder andere Eli Wijnterp (verbonden aan de huisartsenpraktijk in Enter), Annemarie Altena (fysiotherapeut), Ton Kortenhorst (wandelvereniging Ambulare) en Dirk Bulk (fysiotherapeut) zorgt Kitty er voor dat ook in de gemeente Wierden deze wandel-challenge gaat leven.

 

De Diabetes Challange is niet zo maar een kleine, lokale activiteit. Het is een landelijk initiatief, waarbij de deelnemers in twintig weken tijd toewerken naar de spetterende finale. De wekelijkse oefeningen worden in Wierden en Enter gehouden, de feestelijke finale is in Den Haag met álle deelnemers uit het hele land. Kitty: “Het doel is om de algehele fitheid naar een hoger niveau te krijgen. Je hoeft daarom niet per se diabeet te zijn, we willen ook preventief te werk gaan. Mensen die (te) weinig bewegen of een verkeerd eetpatroon hebben, vergroten de kans om ook diabeet – in dit geval diabetes type twee – te worden. We gaan daarom twintig weken lang lekker wandelen. We beginnen met zo’n twee kilometer en hopen gezamenlijk naar de vijf kilometer toe te werken. Er is intensieve begeleiding en ondersteuning vanuit wandelvereniging Ambulare, maar ook professionele therapeuten zijn wekelijks aanwezig om te helpen en vragen te beantwoorden.”

 

“Bewegen is ontzettend belangrijk”, duidt Annemarie. “Je voelt je een stuk fitter als je regelmatig beweegt. Bovendien kweek je spiermassa en dat is zeker op oudere leeftijd van belang. Ook gaan je bloedwaardes weer naar meer normalere niveaus, waardoor je wellicht ook met minder medicijnen af kan.” Eli beaamt dit. Zij is in het dagelijks leven nauw betrokken bij het controleren van mensen met diabetes. “Ik zie tijdens controles meteen of mensen met diabetes te weinig bewegen. De bloedwaardes schieten dan alle kanten op. Te veel stil zitten heeft een nadelige invloed op het gehele welzijn. Om iedereen te motiveren zal ik ook zelf actief gaan mee lopen!” Fysiotherapeut Dirk vindt het een “fantastisch project” en voor hem gaat dan ook “een wens in vervulling!” Ambulare-bestuurder Ton is van mening dat de challenge goed aansluit op de populariteit van wandelen. “Wandelen is hot en bovendien ook gezond. En ook leuk, je maakt onderweg vrienden. Het is gewoon gezellig om even een uurtje mee te lopen, afgezien van het feit dat het natuurlijk gezond is!”

 

De challenge wordt zowel in Wierden en in Enter georganiseerd. Er werden inforamtiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden.

 

Zo'n 40 deelnemers zetten mede door dit initiatief een stap naar een fitte(re) toekomst. Een kleine 30 hiervan gaan gezamenlijk naar de finaledag in Den Haag.

Tekst & foto ©: journalist De Wiezer / Simon Dirks

Bekijk ook de video: https://www.rtvoost.nl/nieuws/317216/Expeditie-Oost-Wandelen-voor-een-betere-conditie-en-de-Bottermarkt-in-Raalte (onderaan de pagina). 

197
Bron: De Wiezer / Simon Dirks / De Welle
Reageren
HomeThema'sDeelnemersOver 'Samen voor Elkaar'
Bijdragen